Heb je een vraag? Ons team zit voor je klaar!

Professionele servicedesk, snelle reactieSUPPORT

Restaurant Winkk
12 juli 2016
Meer business voor jouw bedrijf met Bookings in Office 365!
25 oktober 2016

Verklein de kans op ransomware op jouw computer: Tips voor jou!

Wij merken het (helaas) als geen ander: de afgelopen tijd is de hoeveelheid ransomware explosief gegroeid. Wereldwijd is het aantal door ransomware aangevallen computergebruikers gestegen met 550 procent. In Nederland steeg het aantal ransomware-infecties nog veel harder. Hier zagen we zelfs in het eerste kwartaal van dit jaar een verzesvoudiging(!) van het aantal gevallen. Dus een waarschuwing is wel (weer) op zijn plaats.

Wat is ransomware precies? Raymond vertelt en geeft tips

Raymond Bras, Manager Systeembeheer Online ervaart met zijn team bijna wekelijks ‘gevallen’. “Nederland blijkt helaas een relatief aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen te zijn geworden. In ons land zijn verschillende ransomware virussen actief zoals Cryptolocker, CryptoFortress, Cryptowall en CTB-locker. Maar wat is het nu precies? Ransomware is een vorm van afpersing, waarbij cybercriminelen ervoor zorgen dat een computergebruiker zijn documenten, e-mails e.d. niet meer kan openen. Totdat je losgeld betaalt. Een dergelijke situatie wil je natuurlijk voorkomen. Ik geef je daarom graag een aantal tips om de kans te verkleinen.”

  1. Denk je dat jouw computer of systeem geïnfecteerd is? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om het script te stoppen en om (waar mogelijk) weer toegang te krijgen tot je bestanden. Onze servicedesk staat voor je klaar, bel (085) 48 49 700.
  2. Waarschuw je collega’s en medewerkers actief voor e-mails van (on)bekenden waarin je ‘uitgedaagd’ wordt om de bijlage te openen. Open ze niet en verwijder deze mails.
  3. Zorg dat gebruikers geen toegang hebben tot bestanden en mappen waar ze niet noodzakelijk bij hoeven. Dit geldt ook voor schijven en back-ups. Een eventueel geactiveerd script blijft dan beperkt tot alleen de bestanden waar de gebruiker bij kan.
  4. Zorg altijd voor een goede back-up (buiten de deur, fysiek of in de cloud) van alle bestanden en zorg dat deze back-up veilig en ontoegankelijk is.

“Voor de toekomst verwacht men een migratie van ransomware naar mobiele apparaten en het internet-of-things. Twijfel je over een bijlage of link? Neem geen risico! Neem gerust contact met ons op! Maar ook als je meer wilt weten over welke voorzorgsmaatregelen je kan nemen om de risico’s te beperken!”

Meer aandacht voor ransomware

Ransomware krijgt momenteel ook veel aandacht van de politie. De Nederlandse politie bundelt haar krachten met Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. Samen met die opsporingsdienst en beveiligingsbedrijven zette de politie onlangs ook de site nomoreransom.org op. Op die site worden bezoekers o.a. geïnformeerd over de gevaren van ransomware. Door deze samenwerkende organisaties wordt nadruk gelegd op twee boodschappen: het niet betalen aan criminelen én het melden van infecties aan de politie. De nieuwe website geldt als toevoeging op de bestaande inspanningen van de politie. “Maar we moeten toegeven, het is lastig te bestrijden”, zei Wilbert Paulissen van de Nationale Politie onlangs. “Het beste advies dat we kunnen geven is: betaal niet, en maak backups. Heel veel backups.”

 

IT Support Groep staat voor je klaar

IT Support Groep weet hoe je je veilig op de digitale snelweg kan begeven. Wil jij meer weten of een vrijblijvend advies? Onze adviseurs vertellen je graag meer over de (veilige) oplossingen die IT Support Groep jou biedt.

Bronnen: Tweakers, crimesite.nl en nu.nl

Heb je vragen?

Wil je iets weten over één van onze diensten? Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.
place