Heb je een vraag? Ons team zit voor je klaar!

Professionele servicedesk, snelle reactieSUPPORT

Referentiecase M.J. van Riel gaat de hoogte in, ook met haar IT
19 december 2019
Referentiecase Van Mossel Automotive Groep
19 december 2019

Terugblik Amazon event Re:Invent2019 door Fred

Fred over AWS security, de nieuwste AWS servicesElvis en zijn guilty pleasures 😉. 

Wat Amazon en Elvis gemeen hebben? Projectleider en Cloud architect Fred Hohenstein kan je snel antwoord geven: ze waren vorige week allebei 5 dagen in Las Vegas tijdens het jaarlijkse event van Amazon Web Services (AWS): AWS Re:Invent2019. Tijdens dit vijfdaagse event draait alles om de (nieuwste) services en diensten van AWS. Meerdere relaties van IT Support Groep werken/’draaien’ in de public cloud van Amazon. Een must dus om erbij te zijn. In dit artikel deelt Fred het laatste nieuws en kijkt hij met een knipoog terug op zijn tijd in Las Vegas.

Security voor vandaag én morgen

“Ik ging er niet alleen heen om nieuwe ‘dingen’ te kunnen zien en uit te proberen maar zeker ook om de contacten met AWS, AWS Partners uit de Benelux en klant ’collega’s’ aan te halen,” vertelt Fred. “Twee jaar geleden was ik er ook bij maar nu blijkt al snel dat AWS kosten nog moeite heeft gespaard om een overall ervaring/indruk achter te laten. Ik begreep dat er zo’n 65000 bezoekers waren. AWS security is dit jaar een hot-topic. AWS Security gaat verder dan AV scanning, malware scanning of een firewall. Bij AWS security gaat het juist om het inzetten van de juiste AWS security services voor een klant of omgeving. Met als doel een aanvulling realiseren voor een betere proactieve security monitoring. Er zijn voor en tijdens AWS Re:Invent veel nieuwe of uitgebreide services uitgerold die ons als ’builders’ een uniform, transparant en duidelijk overzicht geven: hoe staat onze deployment er qua security bij? Of het nu om één of vele AWS accounts gaat, allemaal te realiseren met deze native AWS services.”

Zoals ieder jaar pakt ook altijd de CEO van Amazon Webservices, Andy Jassy het podium. Hij deelde in een drie uur (!) durende keynote veel informatie. “De belangrijkste deel ik graag met je. Zo heeft AWS veel verschillende services geoptimaliseerd om consequent én eenvoudig met grote hoeveelheid data om te kunnen gaan. Een goed voorbeeld hiervan is de update op de S3 cloud storage service. Er zijn nu meer verschillende security/toegangs policies op meerdere S3 buckets van toepassing.”

Fraude verleden tijd door AWS?  

“AWS heeft producten gelanceerd die – gebaseerd op bestaande AWS services – kunnen worden omschreven als tools voor eindgebruikers. Een voorbeeld: AWS heeft een service gemaakt dieaangevuld met Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML), (financiële) fraude kan opsporen. Ook bezocht ik een sessie over de inzet van eigen AWS IT security services om een zo compleet mogelijk pakket in te zetten. Noodzakelijk bij het zo snel mogelijk ontdekken en analyseren van IT security incidenten. Alles weer met directe ondersteuning van ML en AI. Er waren gedurende de vijf dagen nog meer sessies over Security volgens AWS. Zo heb ik een tweetal sessies bijgewoond die gingen over het detecteren/herkennen van een security incident. Dus niet alleen een alarm dat via bijvoorbeeld een firewall binnenkomt maar meer hoe je met de standaard AWS services kunt ‘merken’ dat er iets afwijkends dreigt/aan de hand is. Ook de keynote van de CTO van AWS: (Nederlander) Werner Vogels stond uitgebreid stil bij de nieuwe en uitgebreide services. Zo vertelde hij veel over de nieuwe hypervisor NITRO en de nieuwe service AWS Wavelength.” 

Freds nice to knows 

Tijdens deze trip heeft Fred veel grappigeopmerkelijke, mooie zaken gezien en gehoord. Wij hebben ze voor je verzameld. 

#1 Alle keynotes en presentaties werden as-we-speak vertaald in het Koreaans, Mandarijns en Japans. Ik heb nog nooit zoveel vreemde tekens bij elkaar gezien.  

#2 AWS Alexa (de slimme speaker van AWS) heeft een toffe uitdaging: de Lego Mindstorm robot aansturen met Alexa. Mijn guilty pleasure en uitdaging voor de feestdagen 

#3 Aan voedselverspilling werd deze dagen niet gedaan. Alle lunchboxen werden einde van de dag aangeboden aan de daklozenopvang en andere hulporganisaties. 

#4 Een paar druppels regen legt Las Vegas plat. Mensen lopen met mutsen op, sjaals en handschoenen maar geen paraplus. Binnen korte tijd liepen riolen over en stonden trottoirs blank. Gelukkig verschenen er overal caution when wet waarschuwingen en werden overal de roltrappen uitgezet. Want je zou kunnen uitglijden op de misschien gladde roltraptreden. (op de Mc Donalds koffiebekers staat immers ook een grote waarschuwing dat koffie heet is) 

#5 Gelukkig wist Sinterklaas de weg (ondanks dat Las Vegas geen haven heeft 😉naar Las VegasTijdens de Nederlandse netwerkavond reikte hij mooie prijzen uit tijdens een heuse pub quiz.  

#6 Elvis is still alive en vult zijn zakken iedere dag door op ‘the strip’ non-stop Viva Las Vegas te zingen.  

Meer weten over AWS of dit event? Fred vertelt je graag meer.

Heb je vragen?

Wil je iets weten over één van onze diensten? Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.
place