Windows 10 komt er aan

Gisteren heeft Microsoft tijden een persconferentie in San Francisco Windows 10 aangekondigd. Een aankondiging waar velen zich over verrast hebben. Niet dat het een verrassing was dat er een opvolger zou komen voor Windows 8, maar wel dat ze ‘versie 9’ over geslagen hebben.

Versienummer van Windows 10

De keuze lijkt opmerkelijk, maar kan ook wel logisch verklaard worden. In het verleden zijn er al een aantal versies geweest waarin de 9 vernoemt werd. Denk maar aan Windows 95 of windows 98. Stel dat je de nieuwe versie windows 9 zou noemen dan kun je met een simpele zoektocht op google wel eens op de verkeerde pagina’s terecht komen en dat zou de ondersteuning van deze nieuwe versie niet van pas komen.

Wat is er nieuw

Microsoft heeft met deze versie wel een aantal aanpassingen gedaan waar de gebruikers van met name windows 8 om gevraagd hebben. Microsoft heeft daarbij wel zijn eigen filosofie in gedachten gehouden. Met de veranderingen van het Windows besturingssysteem wil Microsoft graag naar 1 operating systeem toe wat gebruikt kan worden op allerlei verschillende apparaten en zich aanpast aan het apparaat waar het op geïnstalleerd wordt. Zo zal het startmenu (ja het komt terug J) op een tablet een andere vorm krijgen dan op een desktop computer. Een tablet bestuur je immers met je vingers (touch) en een desktop over het algemeen met je muis.

Startmenu maakt come-back in Windows 10

Tech-Preview_Start-menu-1024x575De terugkomst van het startmenu is wel de grootste in het oog springende verandering en eigenlijk wel de grote come-back te noemen. Met de update naar windows 8.1 was hij al een beetje terug, maar nu bij Windows 10 is hij er weer volledig met een beetje meer. Naast het vertrouwde menu als je linksonder op het Microsoft logo klikt komen namelijk ook de tiles weer terug die we kennen sinds de introductie van Windows 8.

Gerucht: Gratis Upgrade vanaf Windows 8

Er gaan geruchten dat iedereen die nu gebruikt maakt van windows 8 gratis een upgrade krijgt naar Windows 10. Maar dat zijn nog maar geruchten. De upgrade zou dan ook nog eens heel makkelijk moeten gaan, hij wordt namelijk gewoon via windows update naar je PC gestuurd. De verwachting is dat windows 10 medio 2015 uitkomt. Wil je snel meer weten over dit nieuwe besturingssysteem? Kijk dan op de volgende link of kijk naar het filmpje:

http://preview.windows.com/