Waarschuwing: nieuwe nepmails in omloop! Bekijk ons voorbeeld en herken deze nepmails!

Ja hoor, wij kregen er bij IT Support Groep weer één binnen; een nepmail. En wat voor één. Deze lijkt net echt. Je zou bijna op de links klikken. Pas op!

We kunnen je niet vaak genoeg waarschuwen. Bedenk je twee keer voordat je klikt! Hoe? Door onderstaande 6 punten kritisch te bekijken/onderzoeken:

Hoe herken je een nepmail? Check:

  1. Afzender

Controleer het adres van de afzender. Ken je deze? Is het adres vaag of onduidelijk? Dan heb je waarschijnlijk met phishing te maken.

  1. Aanhef

Word je met hele algemene termen, zoals ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’, aangesproken, let dan op. Bedrijven en instanties waar je klant bent, gebruiken meestal in ieder geval je achternaam in een e-mail of weten of je een man of een vrouw bent.

  1. Vragen naar persoonsgegevens

In veel nepmails staat het verzoek om je persoonsgegevens ‘te controleren’, ‘bij te werken’ of ‘aan te vullen’. Je moet dan op een link klikken om dit te doen. Doe dit nooit zomaar. Bel het bedrijf of de instantie liever eerst op om te controleren of ze de e-mail wel zelf hebben verstuurd. Gebruik hiervoor nooit de contactgegevens in de e-mail, maar zoek deze zelf op.

  1. Taalgebruik en vormgeving

De huidige generatie nepmails staan allang niet meer bol van de taal- en spelfouten. Ook de gebruikte logo’s en foto’s worden steeds professioneler. Lees en bekijk de e-mail goed om te zien of je toch geen onregelmatigheden tegenkomt. Je kunt ook een eerdere mail van een bedrijf of instantie ernaast leggen ter vergelijking. In ons voorbeeld zie je bijvoorbeeld ook maar een enkele spelfout.

  1. Links

Links in nepmails kunnen ervoor zorgen dat er schadelijke software op je computer wordt geïnstalleerd of dat je naar een valse website wordt geleid. Klik dus nooit zomaar op de links in e-een e-mail die je niet vertrouwt. Controleer het adres van de link door, zonder erop te klikken, de cursor van je muis op de link te zetten en te kijken welk adres er verschijnt.

  1. Bijlage

Een bijlage in een nepmail kan ervoor zorgen dat er schadelijke software op je computer wordt geïnstalleerd. Open dus nooit zomaar een bijlage van een e-mail die je niet vertrouwt. Een zip-bestand is altijd verdacht aangezien bijvoorbeeld facturen en aanmaningen nooit op deze manier worden verstuurd. Verwacht je toch een bestand? Neem dan contact op met de afzender om te vragen wat en hoe ze iets precies verstuurd hebben. Gebruik ook hiervoor nooit de contactgegevens in de e-mail, maar zoek deze zelf op.

IT Support Groep weet hoe jouw bedrijf zich veilig op de digitale snelweg kan begeven. Wil jij meer weten of een vrijblijvend advies? Onze adviseurs vertellen je graag meer over de (veilige) oplossingen die IT Support Groep jou biedt. Twijfel je over een link of bijlage? Open deze niet en neem contact met onze servicedesk op! Stuur een e-mail naar helpdesk@itsupportgroep.nl. Onze collega’s kijken graag even met je mee!

 

Bron: veiliginternetten.nl