Terugblik sessie ‘meldplicht datalekken’: “Nu weet ik wanneer er daadwerkelijk sprake is van een datalek”

koffiesessie meldplicht datalekken

Een kwijtgeraakte USB-stick? Laptop gestolen? Deze voorbeelden worden veel gebruikt om de impact van de nieuwe wet ‘meldplicht datalekken’ aan te duiden. Maar een e-mail naar relaties met per ongeluk alle e-mailadressen in de CC in plaats van BCC? Toen Joost vorige week dit voorbeeld deelde waren een aantal aanwezigen verrast. Een situatie die je wellicht ook moet melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Vorige week stond onze koffiesessie in het teken van de wet ‘meldplicht datalekken’. Een nieuwe wet met veel ‘regels’ maar ook een wet waarvoor je zelf beschermingsmaatregelen kan nemen. Want met passende beschermingsmaatregelen kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de gelekte persoonsgegevens onbegrijpelijk of ontoegankelijk zijn. Lisette, één van de aanwezigen en verantwoordelijk binnen haar organisatie voor Compliance, gaf aan dat de sessie -naast bewustwording- meteen heeft aangezet tot actie. “Natuurlijk eerst binnen onze eigen organisatie maar daarnaast vinden wij het belangrijk om onze relaties op dit punt goed te informeren. Wij zullen derhalve op korte termijn onze relaties hierover schriftelijk informeren”.

Ook Johan, directeur van een groot kinderdagverblijf was enthousiast over de sessie. “Ik was deels al bekend met de risico’s. Echter fijn om bijgepraat te zijn wat de wet precies inhoudt en wanneer er daadwerkelijk sprake is van een datalek”.

Over de kennissessies

Bij IT Support Groep delen we graag onze kennis met jou over actuele onderwerpen en relevante technologische ontwikkelingen. Maar ook geven we regelmatig praktische workshops waarbij ‘slimmer en efficiënter’ werken centraal staan. De kennissessies worden tijdig aangekondigd via onze nieuwsbrief en website.

0 comments on "Terugblik sessie ‘meldplicht datalekken’: “Nu weet ik wanneer er daadwerkelijk sprake is van een datalek”"