Pas op voor (hosting) spookfacturen! Waar moet je op letten?

We zien en horen het steeds meer: spookfacturen. Wij ontvingen er laatst ook weer één. Facturen die eruit zien als ‘echt’. Zeker als er iets herkenbaars op staat als ‘verplicht’, ‘hosting’, ‘telefoongids’ of ‘heffing’. En dat is precies waar de mensen achter de spookfacturen gebruik, nou ja misbruik, van maken. Alle facturen en/of nota’s hebben gemeen dat via bewuste misleiding geld wordt ontfutseld. Eenmalig of juist vaker via een ongewenste nep-overeenkomst voor langere tijd.

Bekijk hier een spookfactuur voor zogenaamde hostingactiviteiten/domeinregistratie: spookfactuur_Factuur 930602

Wat is een spookfactuur?
Een spooknota is een factuur die je ontvangt terwijl er geen sprake is van een overeenkomst of eerder contact tussen jou als ondernemer en de verzender van de spookfactuur. Soms worden zulke spooknota’s door een bedrijf betaald omdat ze op ‘de grote stapel’ terechtkomen. Er zijn ook spooknota’s die eigenlijk een aanbieding zijn. In de kleine lettertjes staat dan ‘dit is een aanbieding en geen factuur’. Net als in ons voorbeeld. Kijk maar eens goed. Als je zo’n spooknota betaalt ga je onbewust een overeenkomst aan.

De fraudeurs verzamelen adresgegevens via mailingbestanden die ze opkopen bij de Kamer van Koophandel. Ze richten zich bijvoorbeeld op nieuw ingeschreven bedrijven, omdat startende ondernemers minder ervaring hebben met facturen. Bovendien krijgen startende bedrijven in het begin veel nota’s. En zo hoopt de fraudeur dat de dubieuze nota wordt meegenomen in de administratie.

Waar moet je op letten? We zetten graag 3 tips voor je op een rij:
• Betaal nooit een factuur/facturen zonder minimaal één controle
• Bekijk facturen altijd kritisch (routine speelt spooknota-zenders in de kaart)
• Lees kritisch, check óók ECHT de kleine lettertjes
Heb je een spooknota ontvangen? Je kunt dit melden bij de Fraudehelpdesk.