Pas op voor spookfacturen ‘Business Premium pakket’

Ze zijn weer in omloop: spookfacturen! Een waarschuwing is dus wel op zijn plaats. Wij ontvingen vorige week bij IT Support Groep namelijk ook weer ‘een exemplaar’. Bijna niet van echt te onderscheiden.

Helaas gebeurt het maar al te vaak, het versturen van spookfacturen. Een vorm van spam waar zelfs jouw spamfilter helaas niets tegen kan doen. De factuur wordt immers per post verzonden. Maar deze bedrijven komen wel aan jouw gegevens via internet. Wij ontvingen een exemplaar van Office Max.

Wat zijn spookfacturen en hoe herken je deze?

Spookfacturen zijn echt lijkende facturen. Door het vermelden van bedrijfsspecifieke kenmerken wekken ze de indruk dat er een bestaande relatie is. Echter uit de kleine lettertjes blijkt vaak dat het om een aanbieding gaat en niet om een factuur. Er ontbreekt namelijk ook altijd een factuurnummer. En door betaling van een dergelijke nota ga je ongewenst de overeenkomst aan. In onze situatie wordt de omschrijving: ‘Business Premium Filemaker Pro’ gegeven. En nee, dit heeft niets te maken met de door ons verstrekte Microsoft Premium pakketten of licenties. Dus wees gewaarschuwd.

Goed om te weten

Op www.fraudehelpdesk.nl staan nog meer voorbeelden van spookfacturen. Hier kan je ook nieuwe meldingen doorgeven. Hieronder vind je een voorbeeld van de spookfactuur zoals wij deze hebben ontvangen.

voorbeeld-nepfactuur