Onze vakantietip: Ben alert op WIFI netwerken!

airport-384562_1280

Tijdens je vakantie pas je altijd extra goed op je spullen. Maar ben je ook zo voorzichtig met het gebruik van je smartphone, tablet of desktop? Iedereen maakt op vakantie natuurlijk graag gebruik van WIFI netwerken. Gewoon omdat dat lekker handig is. En je voorkomt hiermee hoge roamingkosten. Maar pas op! Openbare WIFI netwerken kunnen écht onveilig zijn.

‘Free WIFI’ en andere veelbelovende namen lokken toeristen vaak naar deze onveilige netwerken. Denk maar eens aan luchthavens. Vaak zit er een slimme hacker achter dit soort netwerken of soms zelfs kwaadwillende organisaties. Iedereen die verbinding maakt met dit netwerk en zijn e-mail, WhatsApp, banksaldo of wellicht het bedrijfsnetwerk checkt, laat gegevens achter. Al jouw informatie is dan zichtbaar voor deze hackers. Inclusief zelfs je inloggegevens en mogelijke creditcardgegevens als je een onlinebetaling doet. En zij willen natuurlijk maar één ding: jouw geld. Daar moet je vast niet aan denken. We zetten daarom 3 tips voor je op een rij. Doe er je voordeel mee!

Tip 1 Zet ‘automatisch verbinden’ met een WIFI uit

Het is mogelijk dat je smartphone, tablet of laptop automatisch verbinding maakt met beschikbare WIFI hotspots. Deze instelling kan dus gevaarlijk zijn! De meeste moderne smartphones hebben deze functie uitstaan maar doe vooral even een dubbel check.

Tip 2 Zoek bevestiging van de aangeboden netwerknaam

Neem even de moeite om de juiste netwerknaam bij een werknemer te checken. Is er niemand in de buurt? Loop dan door naar een andere WIFI plek waar je zeker weet dat het netwerk veilig is.

Tip 3 Beveilig je wachtwoorden

Je wordt hier vast moe van, maar het gebruik van verschillende wachtwoorden bij verschillende accounts is écht belangrijk. Als er één wachtwoord gekraakt is heeft de hacker alleen toegang tot dit account en niet alle andere. En natuurlijk, het vervelende van veel wachtwoorden is dat je ze nogal snel vergeet. Er zijn een aantal apps die je daarbij kunnen helpen. Overweeg bijvoorbeeld eens KeePass.