IT Support Groep ‘blij’ met innovatie van KPN: het LoRa netwerk

KPN heeft bekend gemaakt dat de invoering van een landelijk dekkend LoRa-netwerk is afgerond. Daarmee is volgens de telecom- en ict-aanbieder het eerste landelijk dekkende LoRa-netwerk ter wereld een feit. Via het netwerk kan gecommuniceerd worden met objecten die via een netwerk verbonden zijn. Ook wel Internet of Things (ioT) genoemd.

IT Support Groep volgt dit soort ontwikkelingen op de voet. Joost Merkx, directeur IT Support Groep vertelt: “Internet of Things is écht hot. Apparaten, anders dan onze tablets, laptops en smartphones kunnen zo met elkaar ‘praten’. Analisten verwachten dat in 2020 zelfs 50 miljard apparaten via het Internet of Things verbonden zullen zijn. De komst van LoRa is dan ook wel écht gaaf. Een nieuw netwerk voor alle IoT-oplossingen en daarmee ook een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G-, en 4G-netwerken.”

We leven in een tijdperk waarin het internet, én 24 uur connected zijn, al niet meer uit ons leven weg te denken is. Bovendien zijn er al praktische voorbeelden van hoe het Internet of Things ons dagelijkse leven beïnvloed en vergemakkelijkt.

LoRa iot-overal

Denk bijvoorbeeld aan auto’s, zoals de Tesla en Opel. Deze zijn voorzien van een simkaart en staan daarmee niet alleen met de garage in verbinding maar zo kun je ook tijdens het rijden gebruik maken van je WiFi netwerk. Voor deze oplossing is een simkaart, met data abonnement, voldoende. Maar straks kunnen we dus ook onze fiets, huisdieren en zelfs de kinderen online traceren en in de gaten houden. Dan is het natuurlijk niet handig wanneer je daarvoor telkens een mobiel abonnement moet afsluiten. Nog los van het feit dat al die gadgets dan ook weer regelmatig opgeladen moeten worden. Dat is niet praktisch. Verbinden via een zogenaamd Long Range netwerk (LoRa) met behulp van een sensor, die makkelijk gedragen of ingebouwd kan worden, is een beter alternatief. Die batterij gaat 10 tot 15 jaar mee (zonder opladen)! Bovendien is de hoeveelheid data die verstuurd wordt dusdanig beperkt. Het verbinden via 3G of 4G is dan niet nodig is.

“IT Support Groep gelooft echt in LoRa en internet of things”, sluit Joost af. “Het is onze toekomst en deze biedt oneindig veel mogelijkheden. De verwachting is dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst productieprocessen zal verbeteren maar ook oplossingen gaat bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit en gezondheidszorg. Nou, wij blijven het volgen hoor!”

LoRa iot 2

Bronnen: Computable, dutch cowboys en KPN