Let op: Grote phishingcampagne via e-mail!

Er is momenteel een grote phishingcampagne via e-mail gaande in Nederland, de grootste van dit jaar.

Veel werknemers van Nederlandse bedrijven kregen eerder deze week een e-mail waarin hen werd gevraagd geld te betalen. In de e-mail wordt de ontvanger direct aangesproken met voor- en achternaam in combinatie met beroeps- en bedrijfsgegevens. De e-mail maakte hierdoor een authentieke indruk. In het bericht zat een Word-document bijgevoegd, een nep-factuur. Een enkeling kreeg de e-mail overigens op zijn privé-adres. Het document bevat malware die via een marco wordt geïnstalleerd. Dit is een programmaatje dat binnen een ander programma, zoals Word, actief is.

Als het document wordt geopend kan via de malware een virus worden geïnstalleerd. In dit geval richt het virus zich op het verzamelen van bankgegevens. Macro’s zijn in het verleden vaker misbruikt om ongezien malware op een computer te krijgen.

voorbeeld e-mail

Wat moet je doen?

Herken je bovenstaande e-mail? En heb je deze e-mail ontvangen? Verwijder deze dan meteen én open vooral het Word-document niet. Heb je deze wel geopend? Neem dan meteen contact met ons op! Ons team staat voor je klaar!