Heb je een vraag? Ons team zit voor je klaar!

Professionele servicedesk, snelle reactieSUPPORT

Een cyberincident: laat je niet verrassen, voorkom cyberrisico’s!
1 oktober 2018
Van Skype naar Teams: Onze ervaring
23 oktober 2018

Over de nieuwste ransomware GandCrab: ‘Geen reden voor paniek maar zorg wel voor goede back-ups’

Op duizenden Windows-computers in Nederland en België waart weer ransomware rond. ‘GandCrab’, zoals de nieuwste gijzelsoftware is gedoopt, eist van de slachtoffers duizend euro losgeld. Cybersecuritybedrijven zagen vooral de afgelopen twee maanden een ‘enorme stijging’ in het aantal besmettingen op Windows-computers.

GandCrab is mogelijk iets professioneler en populairder dan normaal, maar zeker niet op een schaal zoals we dat zagen bij Wannacry en Petya. Het is een vorm die al lang bestaat: de ontvanger krijgt bijvoorbeeld een phishingmail en wordt verleid daarop te klikken. Pas daarna doet het virus zijn werk. Ransomware als Wannacry en Petya verspreidden zichzelf waardoor ze tot een enorme omvang konden uitgroeien.

Op Computable lees je meer over GandCrab. Zo lees je dat de malware continue up-to-date wordt gehouden. Constant worden er nieuwe features aan toegevoegd, vinden er updates plaats om ervoor te zorgen dat antivirussoftware de malware niet ziet.

Bij IT Support Groep kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken: Voor bedrijven is het cruciaal om back-ups aan te leggen. En dan back-ups die echt belangrijk zijn, waaronder dus de belangrijke bestanden. Je moet er bovendien voor waken dat die back-ups apart staan. Het zal bij GandCrab niet zo’n vaart lopen, maar je hebt bij gerichte ransomware-aanvallen weleens dat ze ook op de punten komen waar de back-ups liggen. Maar misschien nog belangrijker: controleer eens of die back-ups die klaarliggen ook daadwerkelijk zijn terug te zetten.

Bron: Computable

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Heb je vragen?

Wil je iets weten over één van onze diensten? Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.

    place