Heb je een vraag? Ons team zit voor je klaar!

Professionele servicedesk, snelle reactieSUPPORT

IT Support Groep en 2017: Wat verwachten wij van dit jaar?
2 januari 2017
IT Support Groep geeft inspiratiesessie met HoloLens bij Van de Ven Bouw en Ontwikkeling
7 maart 2017

Is jouw website veilig te bezoeken? Https ontbreekt bij 85 procent van bedrijfswebsites!

Onlangs deed onder andere MKB Servicedesk een onderzoek naar de veiligheid van websites. Hieruit blijkt dat 85,6 procent van de Nederlandse bedrijfswebsites die gevoelige gegevens verwerken géén gebruik maken van https. Wat is https en waar moet je op letten? En wat is een SSL certificaat? Ferry van Steen, Senior Systeembeheerder bij IT Support Groep vertelt je graag meer in dit artikel.

Over het onderzoek

In het onderzoek werden 780.000 zakelijke websites onderzocht. Daarvan verwerkten 429.000 websites gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden, e-mailadressen en betaalinformatie. Bij 367.000 sites worden deze gegevens niet via een beveiligde verbinding verzonden. Door geen beveiligde verbinding toe te passen bij gevoelige gegevens is het mogelijk dat deze worden onderschept. Een geldig certificaat (een SSL certificaat: Secure Sockets Layer) zorgt ervoor dat gegevens niet door derden te zien/lezen is.

De 4 tips van Ferry van IT Support Groep

“Maar hoe weet ik of ik een veilige website bezoek? Deze vraag krijg ik vaak van klanten,” vertelt Ferry van Steen, Senior Systeembeheerder. “Ik geef je graag een aantal tips. Bij het surfen op internet bezoek je allerlei websites. Natuurlijk verschillen deze per stuk van ‘kwaliteit’. Maar op het moment dat je een aankoop gaat doen, persoonlijke gegevens invult of gaat bankieren, wil je zeker weten dat je zaken doet met een betrouwbare partner/website. Toch? Daarom een viertal tips”:

  1. Controleer https

Als de website gebruik maakt van een veilige verbinding (SSL) dan begint het internetadres van de website in de adresbalk met https:// in plaats van http://. De extra s staat voor secure, ofwel beveiligd ?

  1. Controleer ‘het slotje’

Bij een SSL beveiligde website wordt er altijd een slotje weergegeven. Deze zie je vaak links- of rechtsboven in de adresbalk.

  1. Controleer de url! Is het juist gespeld?

Fraudeurs zijn namelijk heel handig in het namaken van een website. Er staat dan bijvoorbeeld boll.com in plaats van bol.com of rababank.nl in plaats van rabobank.nl.

  1. Controleer SSL certificaat en type

Kleurt de adresbalk groen van kleur? Dan wordt de website door de browsers als vertrouwd gezien door het aanwezige SSL certificaat met een EV authenticatie. Ook zie je dan de naam van de organisatie in de adresbalk staan. Hierdoor kun je in één oogopslag zien dat de website betrouwbaar is. Bij de EV authenticatie wordt namelijk vooraf veel informatie gecontroleerd zoals KvK gegevens.

Goed om te weten: er zijn verschillende typen certificaten. De encryptie (dit is het versleutelen van gegevens) is op alle certificaten hetzelfde, het is het authenticatie deel waar het verschil in zit. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de verschillen én mogelijkheden.

Waarom ‘veilig’ met een SSL Certificaat? Ferry vertelt

“Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de uitwisseling van gegevens tussen de bezoeker en jouw website via een versleutelde verbinding verloopt. Heel belangrijk als je het mij vraagt. Standaard is een verbinding niet beveiligd en kan informatie dus in theorie onderschept worden,” legt Ferry uit. “Door de inzet van het SSL-certificaat geef je aan dat de gegevens veilig zijn. Ook zegt het dat je de privacy van bezoekers respecteert.”

De voordelen van een SSL certificaat

“Naast dat je dus een duidelijke veiligheidsgarantie afgeeft voor je klanten/bezoekers heeft een SSL certificaat meer voordelen, zegt Ferry. “Allereerst verminder je de kans op een aanval. Doordat je website beveiligd is met een SSL-certificaat is het voor onbevoegden niet mogelijk gegevens te ‘stelen’. Maar ook Google hecht veel waarde aan websites die beveiligd zijn met een SSL certificaat. Zij waarderen deze websites beter, zij kennen namelijk meer punten toe aan websites die via https bereikbaar zijn. Dat zorgt vervolgens voor een hogere positie in Google. En een betere positie betekent meer bezoekers en dus wellicht een verbetering in conversie. Google Chrome heeft overigens ook al aangekondigd dat zij waarschuwingen gaan geven bij het aanmelden via onbeveiligde verbindingen,” sluit Ferry af.

Hoe krijg je een website met SSL certificaat?

IT Support Groep zet veiligheid voorop. Onze IT adviseurs vertellen je graag meer over deze veiligheid, SSL certificaten en andere security oplossingen. Kies jij voor een goede online identiteit? Kies dan voor onder andere een gegarandeerde beveiligde verbinding via IT Support Groep. Neem gerust contact op met jouw contactpersoon of één van onze adviseurs via telefoonnummer (013) 57 84 300.

Heb je vragen?

Wil je iets weten over één van onze diensten? Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.
place