Heb je een vraag? Ons team zit voor je klaar!

Professionele servicedesk, snelle reactieSUPPORT

Microsoft Inspire 2018: Marc blikt terug
14 augustus 2018
Hoe veilig verstuur jij e-mail?
3 september 2018

Microsoft test datacenter in zee

Photo by Scott Eklund/Red Box Pictures.

5 miljoen films opslaan op de bodem van de zee? Het kan echt. Microsoft bracht deze zomer een datacenter naar de bodem van de zee, net voor de kust van Schotland. In de grote witte container staan 12 racks met daarin 864 servers. Samen kunnen ze 27,6 petabytes aan informatie opslaan. Ongeveer de data van 5 miljoen films. Met dit onderzoeksproject bekijkt Microsoft de haalbaarheid en voordelen van datacentra onder water.

Het idee

“Ons eigen datacenter staat in Nederland, ‘gewoon’ op de (kostbare) grond,” vertelt Joost Merkx, directeur bij IT Support Groep. Met dit project, ook bekend als project Natick, test Microsoft het zelfvoorzienend karakter van een onderwater datacenter. Dit datacenter wordt ontwikkeld om razendsnelle cloudservice te kunnen leveren aan steden langs de kust. “Als je weet dat meer dan de helft van de wereldbevolking binnen ongeveer 190 kilometer van de kust leeft, lijkt dit een mooie en slimme innovatie,” gaat Joost verder. “Door datacentra in de buurt van de kuststeden te plaatsen, is de afstand die de gegevens moeten afleggen kleiner. En dit is dan weer goed voor de snelheid en stabiliteit van o.a. het browsen, video streamen en voor de verschillende AI technologieën.”

Groene oplossing

Microsoft doet al langer onderzoek naar mogelijkheden om data onder water op te slaan. Ze onderzoeken deze milieuvriendelijke, ‘ingepakte’ datacentra, die snel ingezet kunnen worden en zonder omkijken jaren kunnen werken op de zeebodem. “Door de datacentra onder water te plaatsen is de koeling makkelijker te regelen,” gaat Joost verder. “Het Natick-team moet aantonen dat de aanpak ook werkelijk voordelen oplevert en tegen welke problemen het aanloopt. Overigens draait de proef volledig op hernieuwbare energie afkomstig van windmolenparken en zonnepanelen op zee. Groener kan het dus bijna niet.”

Vissen kijken

Microsoft wil de huidige container voor maximaal 5 jaar in gebruik houden. In die tijd moet duidelijk worden of een datacenter op de zeebodem economisch verantwoord én haalbaar is. “Ze hebben nu ook camera’s op de container geplaatst, “vertelt Joost. “Natuurlijk is het leuk om te zien hoe de vissen langs het datacenter zwemmen maar het is ook een belangrijk onderdeel binnen het onderzoek. Ze testen zo tevens wat voor invloed een datacenter heeft op de directe omgeving,” sluit Joost af.

Zien hoe er iedere minuut honderden vissen een kijkje willen nemen bij het datacenter? Check dan de live stream op https://natick.research.microsoft.com/ Hier lees je ook meer over dit innovatieve project.

Wij als IT Support Groep worden enthousiast van dit soort projecten. Wij vinden dat iedereen altijd overal veilig moet kunnen werken. Het liefst zo snel en slim mogelijk. Dus ach, waarom niet indirect werken vanuit de zee ??

Meer weten over werken in de cloud? Neem contact op!

Heb je vragen?

Wil je iets weten over één van onze diensten? Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.

    place