Heb je een vraag? Ons team zit voor je klaar!

Professionele servicedesk, snelle reactieSUPPORT

Veilig (thuis) werken i.v.m. het Coronavirus. Wat mag je van IT Support Groep verwachten?
10 maart 2020
Studenten van de school voor ICT en Mediatechnologie van ROC Tilburg leren door in Azure!
19 maart 2020

Ben alert! Valse e-mails in omloop namens het RIVM.

Er zijn momenteel gevaarlijke e-mails in omloop onder andere uit naam van het RIVM. Cyberexperts waarschuwen voor een explosieve toename van phishing-aanvallen rond het coronavirus. De e-mails lijken van ziekenhuizen of overheidsinstanties te komen en zouden zogezegd extra informatie of nieuwe richtlijnen over het coronavirus bevatten. Maar in de bijlage zit malware of ransomware. Ook wordt naar betaalgegevens gehengeld. Ze maken op deze manier grote misbruik van de honger naar informatie over corona. Ben alert.

Waar moet je op letten?
In realiteit maken de oplichters misbruik van ongeruste burgers om geld te ontfutselen en computervirussen te verspreiden. De cybercriminelen doen aan social engineering: ze doen zich voor als gerenommeerde organisaties zoals het WHO of een medisch bedrijf, doorgaans betrouwbare bronnen met betrekking tot het coronavirus. De oplichters trekken de aandacht met onderwerpregels zoals ‘Is het coronavirus in uw stad?’ of ‘Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen coronavirus’. Dat is een pure trigger met als bedoeling nietsvermoedende ontvangers achteloos op malafide links te doen klikken.

De e-mail somt bijvoorbeeld ziektesymptomen op en linkt door naar een bestand met veiligheidsmaatregelen die de verspreiding van het coronavirus zouden tegengaan. De cybercriminelen verstoppen malware achter onschuldige ogende .pdf, .mp4 of .doc- bestanden. Zo is een misstap snel gemaakt.

Ook via Whatsapp of sms
De oplichters spelen doelbewust in op de emoties van de ontvanger. Ze proberen het doelwit angst aan te jagen om zo de kans te vergroten dat iemand effectief op een link klikt of een bijlage opent. Dat soort phishing-mails is zeer effectief. Wees extra voorzichtig wanneer je een e-mail krijgt waarin een link wordt gelegd met het coronavirus. Houd er ook rekening mee dat dergelijke aanvallen ook via WhatsApp of sms-berichten kunnen verlopen.

Twijfel je over een bericht? Neem geen risico en neem contact op met onze servicedesk!

Bronnen: bd.nl, rivm.nl, opgelicht.nl

Meer weten of twijfel je? Bel gerust met onze servicedesk!

Heb je vragen?

Wil je iets weten over één van onze diensten? Laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.

    place